- overnachten: in Korea is het eigenlijk qua accomodatie beter om als koppel te reizen dan alleen. Korea is vol met motels (hoe ze allemaal overleven weet ik ook niet), die propere en degelijke accomodatie aanbieden met een prijs per kamer. Als je alleen bent en je wilt goedkoper zijn, dan kun je naar sommige guesthouses of jeugdherbergen gaan, maar die zijn vaak verouderd qua infrastructuur of minder proper en dan verblijf je soms met meerdere mensen op een kamer, en per persoon betaal je dan vaak even veel of meer dan een koppel dat in een proper motel verblijft, met kamer en badkamer voor hen alleen. In Japan daarentegen, wordt de prijs bijna overal per persoon berekend, behalve in de love hotels. Desalniettemin is de accomodatie in Japan, zelfs voor iemand die alleen reist, duurder dan in Korea. Wat ik hier ook merk, is dat ik heel vaak geen bonnetje krijg wanneer ik betaal voor mijn overnachtingen. In Japan kreeg ik altijd een bonnetje hiervoor en ik vind dat beter want dan heb ik bewijs dat ik betaald heb. Ik vermoed dat ik hier vaak in het zwart slaap, maar das niet erg, ik heb het graag donker 's nachts ;-)
- eten en eetcultuur: in Korea is het de gewoonte om het eten met anderen te delen en je ziet dan ook niet zo veel Koreanen die alleen ergens gaan eten. In Japan zie je dat meer, toch zeker in de goedkopere ramen of rijst kom met rundsvlees plaatsen. Ook heb je het systeem van de bento of lunchbox in Japan, wat je in Korea niet hebt. Voor een aantal Koreaanse traditionele gerechten moet je met twee of meer zijn. De Japanse keuken gebruikt nauwelijks kruiden en het eten is heel licht van smaak, sommigen zullen het misschien flauw van smaak vinden. Koreaans eten daarentegen is overwegend pikant en sterk van smaak. Ze gebruiken in bijna alles rode peper en daar begint je neus af en toe wil eens van te lopen. In Korea krijg je naast de hoofdmaaltijd altijd minimum drie, maar soms veel meer (ik kreeg er eens negen!) aanvullende schoteltjes en soms is het echt enorm veel voedsel dan dat je krijgt. Het slechte van dit systeem is dat veel voedsel hierdoor onnodig weggegooid wordt. De overheid heeft dat systeem eens willen veranderen, maar ze zijn er niet in geslaagd omdat de Koreanen willen vasthouden aan hun traditie. Het meest typische eten in Korea is Kimchi, een soort gefermenteerde witte kool met een toets van rode peper en ik geloof ook wat look (zoek maar eens op google voor de precieze uitleg) en een klein schoteltje met kimchi is iets dat je bij praktisch elke maaltijd krijgt. De keren dat ik het niet gekregen heb, kan ik op een hand tellen en ik ben heel veel al hier gaan eten. In Japan at ik heel dikwijls een bento van de convenience store, die ze dan in de microgolfoven in de winkel zelf opwarmden, maar hier vind je dat niet in de convenience stores en ga ik nog meer eten in een goedkoop restaurant dan in Japan. Een ander belangrijk verschil met Japan is dat er zoveel eten op straat verkocht wordt. In Japan heb je enkel de straatstalletjes met tonkotsu ramen in Fukuoka en that's it. Het is ook verbazingwekkend hoe je hier werkelijk de klok rond kan gaan eten. En dan heb ik het niet enkel over de 24uren ketens, maar ook familiale zaken die soms nog tot laat na middernacht open zijn of smorgens heel vroeg. Niet allemaal natuurlijk, maar als je er een paar open vindt op een abnormaal uur, dan vind ik dat toch al opmerkelijk. Een ander verschil hier is dat ze rijst met een lepel en niet met stokjes eten. Ook is het hier onbeleefd om je kom op te heffen om te eten, terwijl ze in Japan de kom opheffen om dichter bij de mond te brengen. Ook gebruiken ze hier metalen stokjes in plaats van houten stokjes. Dit zou historisch zo gegroeid zijn, omdat de hogere klasse zilveren stokjes gebruikte zodat ze het konden zien als het voedsel gif bevatte omdat het zilver zou verkleuren. Metalen stokjes zijn beter voor het milieu, maar wel veel moeilijker om te hanteren dan houten stokjes vind ik. Zowel in Korea als in Japan slurpen ze als ze noodles eten en in beide landen krijg je altijd gratis water bij je eten, wat ik echt een heel goede praktijk vind.
- lichamelijk contact: in Japan is lichamelijk contact uit den boze, toch zeker in het openbaar. Koppels hand in hand op straat zie je slechts uitzonderlijk. In Korea lopen de koppeltjes en de vrouwen onderling heel vaak hand in hand of arm in arm of arm rond schouder en zelfs de mannen zie je soms met de arm rond elkaars schouder. Enfin, op een manier zoals bij ons enkel de homos doen. Gisteren zag ik zelfs twee Zuid-Koreaanse kerels in een metrostation op een bankje slapen, tegen elkaar in lepeltje... En toch denk ik niet dat het homos geweest zijn. Homoseksualiteit is hier toch nog meer taboe dan in Europa. Wat ze hier wel niet doen is kussen geven bij begroetingen zoals bij ons in Europa. En als de meisjes afscheid van elkaar nemen zeggen ze zowel in Korea als Japan "bye bye" wat best wel koddig klinkt.
- In Korea heb je niet dezelfde beleefdheidscultuur als in Japan. Als je van Japan komt, ben je gewoon dat ze "thank you very much" de hele tijd zeggen (zelfs als je in een convenience store gegaan bent enkel om het toilet te gebruiken) Hier in Korea worden "thank you" en "sorry" slechts zelden gebruikt. De diensten in het algemeen vind ik hier niet altijd zo super vriendelijk, maar eigenlijk is dat krak hetzelfde als bij ons: het hangt af van wie je bedient... Het zijn mensen, met een humeur, terwijl je in Japan door al de expliciete beleefdheid wel eens het gevoel krijgt dat ze robotjes zijn die telkens hetzelfde beleefdheidspatroon aframmelen. Sommige Koreanen gedragen zich als echte boerenpummels. Een typisch voorbeeld hiervan is dat toch een aantal van hen totaal niet uit de weg gaan als je over het voetpad loopt bij het kruisen. En als je botst gaan ze volgens mijn ervaringen ook bijna nooit sorry of zo zeggen, maar gewoon door lopen. Wat ze ook soms doen is gewoon zonder boe of ba je de weg afsnijden: als je aan een redelijk tempo rechtdoor op het voetpad wandelt, dan zijn er bepaalde Koreanen die gewoon vlak voor je op hun gemak van links naar rechts gaan, zodat je opeens moet stoppen of helemaal moet uitwijken. In plaats van eventjes te wachten... Daar kan ik me toch aan ergeren. Ook de deur open houden voor iemand anders staat hier niet op het repertorium, maar dat vind ik minder erg. Soms kunnen Koreanen echt wel enorm vriendelijk zijn: je gaat bvb een dagje wandelen en je wordt door drie verschillende mensen mandarijnen aangeboden, door drie anderen koffie en door nog anderen uitgenodigd om te picknicken bij hen (waarbij je je eigen voedsel terug moet wegsteken als je het bovenhaalt) In Japan kreeg ik ook wel dikwijls iets aangeboden, maar er volgde eerst toch altijd een gesprekje of zo, volgens dat ik me herinner. Hier gebeurt het dat ze je gewoon iets te eten geven als je passeert, zonder dat je nog maar een woord uitgewisseld hebt. En weigeren is onbegonnen werk, zelf als je zegt dat je zelf eten in je rugzak hebt... Of misschien denken ze gewoon dat ik er wat te mager uitzie??? ;-)) Nee, zoveel ben ik nu ook niet vermagerd, zie er nog altijd gezond uit (toch in dezelfde mate als vroeger lol) Wat mij persoonlijk niet zo stoort is dat ze vaak spugen op straat. In Aziatische landen is het heel onbeleefd om je neus in het openbaar te snuiten en de gedachte dat je je neus snuit in een zakdoek en dan in je broekzak steekt, is voor hen heel smerig. Eigenlijk is het gezonder om je neus op te trekken en dan eventueel te spugen, dan om je neus te snuiten. In het westen hebben we naar het schijnt geleerd onze neus te snuiten omdat er een epidemie van tuberculosis was en ze droegen de mensen op om dit te doen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
- Qua properheid is er een groot verschil tussen Japan en Zuid-Korea. Japan is volgens mij het properste land ter wereld en reinheid is een integraal deel van hun cultuur. Als je van Japan komt, krijg je de indruk dat Zuid-Korea toch maar vuil is, terwijl het eigenlijk wel goed meevalt ten opzichte van vele andere landen. Wat me wel ergert, is dat je bijna geen afvalbakken vind op straat, zodat je soms haast verplicht bent om je afval op straat te gooien en eerlijk gezegd heb ik me daar ook soms schuldig aan gemaakt als ik zag dat de straat toch al wat afval herbergde en ik nergens een vuilnisbak vond. Dat ergerde mij in het begin en uiteindelijk dacht ik dan bij mezelf: als ze geen vuilnisbakken zetten, dan moeten ze het zelf maar weten! Wat ik nu soms doe is vragen aan de mensen in een winkel of ik mijn afval aan hen mag geven en meestal is dat geen probleem. In Japan was dat hetzelfde. Ik denk dat ze in Europa je daarvoor soms scheef zouden bekijken als je geen consumptie daar neemt of niets van hen koopt... Maar in Belgie heb je natuurlijk wel meer vuilnisbakken (al dan niet overvol haha) In Japan zijn de toiletten altijd heel proper terwijl ze in Korea in sommige gevallen toch redelijk smerig zijn (maar in China zal alles waarschijnlijk nog veel smeriger zijn njamnjam)
- publieke baden: in Japan kun je nooit overnachten in een badhuis. Wanneer je het bad verlaat, kun je in de lounge gaan zitten, maar als je er weer in wilt, moet je opnieuw betalen. In Korea zijn vele badhuizen vierentwintig uur open en hebben ze een rustgedeelte waar je even kunt uitrusten in lichte kledij, waarna je opnieuw de baden kunt gebruiken. In het rustgedeelte heb je dan soms speciale kamers, bv. zuurstoruimte of een hele grote frigo, een dvd zaal, een fitness ruimte, een snack bar, internet, een slaapzaal, alnaargelang de plaats... De Japanse publieke baden vind ik over het algemeen wel stijlvoller ingericht dan de Koreaanse en de zeep en shampoo die er voorhanden is, ruikt enorm lekker. Ik moet wel zeggen dat ik in Korea nog maar naar twee verschillende badhuizen geweest ben. Wat me wel opviel is dat ik elke keer gratis handdoeken kreeg in Korea, zowel de ruwe handdoek om je te schrobben bij het wassen als de zachte handdoek om je af te drogen, terwijl dit maar zelden inbegrepen was in de prijs in Japan. Dat vind ik wel heel goed en vooral praktisch als je reist en niet altijd veel goesting en tijd hebt om je handdoek te laten drogen. Ook hebben de Koreaanse badhuizen niet alleen douches met het krukje om op te zitten zoals in Japan, maar ook rechstaande douches. Om eerlijk te zijn vind ik het comfortabeler om op een krukje te gaan zitten ;-). Een ander iets is dat de badhuizen in Korea een massagetafel hebben en je kunt betalen om je te laten masseren. In Japan heb ik dat nooit gezien. Bij toch een redelijk aantal Japanse badhuizen waren er geen lockers om al je spullen in te steken, maar moest je het allemaal, behalve de schoenen, in een mandje steken en dat mandje in een hokje in een rek bergen. Bij de meesten had je dan wel kleine lockers om je waardevolle spullen in te steken. Ik weet niet juist hoe dat in Korea zit, maar in de twee plaatsen waar ik geweest ben, waren er lockers om al je spullen behalve de schoenen in te steken. Iets waar ik nu aan denk, maar dat niets met vergelijken te maken heeft: als je in Korea naar een badhuis gaat, dan liggen er haardrogers in de kleedkamer. Ikzelf droog persoonlijk nooit mijn haar met de haardroger, maar ik raad het voor de vakantiegangers niet echt aan om die haardrogers te gebruiken, want hier drogen ze daar hun schaamhaar mee ;-) Ik heb al twee keer een Koreaan zien zijn schaamhaar drogen met die haardrogers (jakkes)
- Zuid-Korea is merkelijk goedkoper dan Japan. Ik heb eigenlijk tot nu toe enorm veel geluk gehad met de wisselkoersen. Mocht ik nu opnieuw naar Japan gaan, zou alles veel duurder zijn. Toen ik in Japan aankwam, 30 juli 2008, was 1 euro 169 yen waard en op het toppunt. Gedurende mijn verblijf is de euro dan langzaam wat gezakt tot uiteindelijk rond de 145 yen en nu staat diezelfde euro nog maar genoteerd tegen 119 yen! Mocht ik nu naar Japan reizen zou ik dus 25 a 30% duurder uitgekomen zijn en bij een duurder land kan dat toch tellen (als de wisselkoers van de Indiase rupi 20% daalt, betaal je nog altijd twee keer niks bij wijze van spreken) En nu in Zuid-Korea heb ik ook geluk, want 1 euro staat rond de 1800 won genoteerd, het hoogste peil in jaren en voor hetzelfde aantal euro's krijg ik 50% meer won dan 2 jaar geleden. In het algemeen is de euro echter ferm aan het dalen tov de andere belangrijke munten. Ik hoop echter dat hij nu wat verder stand gaat houden of opnieuw gaat stijgen...
- in beide landen zijn ze enorm trots op hun nationaliteit en alles wat er mee te maken heeft en is gezichtsverlies een van de ergste dingen die hen kan overkomen. Ik denk dat dat in Azie in het algemeen zo zal zijn. In China is dat naar het schijnt ook.
- Uiterlijk van de mensen: Mickey Mouse is hier populairder dan in Japan. Je ziet veel meisjes met een tshirt van Mickey Mouse ;-) Een kapsel dat je ook veel ziet hier bij jonge meisjes en voor mij (en waarschijnlijk de meeste Europeanen) lelijk overkomt is halflang haar tot aan de kin en dan een froufrou die in een boog over het voorhoofd loopt, lager langs de kanten. Je ziet ook heel veel meisjes met krullend haar en veel oude vrouwen met een krullen permanent, terwijl ik me niet herinner van krullen gezien te hebben in Japan. Voor zover ik me herinner hadden ze daar allemaal recht haar. Ik had de indruk dat ze in Japan wel nog meer hun haar bruin kleurden dan hier en nog meer bezig waren met stijl en mode dan hier. In Japan waren ze daar eigenlijk enorm mee bezig. Toen ik in Zuid-Korea net aangekomen was, merkte ik meteen een fysiek verschil met Japanners. Koreanen zijn in het algemeen groter en struiser dan Japanners. Ook zijn de kaakbeenderen en kin van Koreanen over het algemeen breder dan bij de Japanners. Een gevolg van de smalle kin en kaakbeenderen bij Japanse meisjes is dat velen een kriskras gebit hebben (heeft soms ook wel iets schattigs trouwens) en in Japan dragen nog maar heel weinig mensen een beugel zoals bij ons (in Europa lijkt het soms mode van beugels - voor de minste imperfectie beginnen ze een beugel te dragen). Een ander weetje over Japan is dat ze traditioneel hun tanden met een soort zout poetsten. Wat Korea betreft, weet ik niet wat de traditie hiervan is.
- De douche en wc in Korea zijn bijna altijd in dezelfde kamer en de douche neem je door ofwel recht te staan in het bad ofwel recht te staan op de vloer als er geen badkuip is. Douchegordijnen kennen ze hier niet en soms wordt het een natte boel. Ook is het vervelend als je naar het toilet moet en iemand anders is zich aan het douchen, als je op een slaapzaal verblijft. Meestal is dat geen probleem en is er in de jeugdherberg nog een ander toilet, maar ik herinner me dat ik een van de eerste dagen in Busan opeens "verlichting" nodig had en ik terug ging naar dat appartement om naar het toilet te gaan. Het was echt een risico, want als er op dat moment iemand onder de douche had gestaan, dan had ik waarschijnlijk niets anders kunnen doen dan een emmer ergens vinden en op het terras... Enfin, dat was wat ze zeggen "just in time" ;-) In Japan zijn de douches ofwel kleine cabientjes zoals bij ons, ofwel heb je in het hostel of hotel een badruimte waar je je met twee of drie tegelijk kunt wassen, zittend op een krukje en als je proper bent, kun je soms nog het heet bad gebruiken. Je legt je kleren dan in de kamer ernaast in een mandje. Dat vond ik enorm praktisch: je moet niet oppassen dat je spullen nat worden en het voelt ook veel beter in zo'n ruime kamer je te wassen dan in een klein kotje.
- Schrift: apans gebruikt Kanji, Hiragana en Katakana. Kanji is eigenlijk het traditionele Chinese schrift, dus Japanners en Chinezen kunnen elkaars schrift min of meer begrijpen. Hiragana en Katakana zijn fonetische symbolen, maar kanji is heel moeilijk om te leren en een bepaald teken kan op totaal verschillende manieren uitgesproken worden naargelang de context. Als Japanners een boek lezen moeten ze eigenlijk constant de betekenis ervan kennen om te weten hoe ze de tekens moeten uitspreken. Koreaans schrift is eigenlijk heel simpel. Ik heb zelfs eens gehoord dat het het meest fonetische schrift ter wereld is. Het is een vijfhonderd jaar geleden, voor zover ik geloof, ontwikkeld op vraag van een koning en het is een heel wetenschappelijk en logisch schrift. Het Koreaanse schrift heeft Hangeul. Voordien gebruikten ze Chinees schrift. Toen Hangeul uitgevonden werd, waren veel geleerden er niet mee opgezet, omdat ze dachten dat kunnen lezen en toegang tot wijsheid enkel voor de rijkere klasse was en ze dit onderscheid wilden behouden tussen armen en rijken. Het Koreaans schrift komt ruwweg op het volgende neer: Twee of drie basistekens worden gecombineerd tot een teken dat een lettergreep voorstelt. Dit wordt gedaan door het eerste basisteken linksboven te plaatsen, het tweede basisteken rechtsboven en het derde basisteken onderaan. Dit vormt dan een eerste lettergreep en de tweede lettergreep vormt men op dezelfde manier en plaatst men dan naast de eerste lettergreep op dezelfde manier zoals wij letters naast elkaar plaatsen om een woord te vormen. Als je dit niet weet, denk je dus dat Koreaans uit duizenden verschillende rare tekens bestaat, maar al die "rare tekens" zijn eigenlijk opgebouwd uit een beperkt aantal verschillende subtekens. Een ander weetje is dat Korea de boekdrukkunst zou uitgevonden hebben, lang voor Gutenberg dat in Europa uitgevonden heeft.
- Toiletten: Zowel in Japan als in Korea heb je veel publieke toiletten, maar in Japan nog veel meer als in Korea. In Japan en Korea heb je enorm veel convenience stores en in Japan hebben ze praktisch allemaal een toilet, terwijl ze in Korea bij mijn weten nooit een toilet hebben. In beide landen kun je gewoon een groot hotel binnenstappen en vragen waar het toilet is en het zonder probleem gebruiken, of een restaurant of plaats voor koffie of bvb. de McDonalds. Dit is echt veel beter dan bij ons, waar ze soms 50 cent vragen voor de wc als je niets drinkt in een cafe of waar je zelfs soms geld moet betalen in sommige cafes als je uitgaat en zelfs als je er de hele tijd drinkt. Eigenlijk is dat schaamtelijk bij ons. In Korea hebben ze niet de superdeluxe toiletpotten als in Japan, maar gewoon de Europese toiletpot maar waarbij de bril meestal in het midden vooraan niet volledig doorloopt ofwel het traditionele toilet waarbij je moet hurken zoals in Japan. Maar meestal heb je western style of keuze tussen beide. In de toiletten van busstations of metro of treinstations is er normaal geen gratis papier, wat ook al zo was in Japan, maar dan ging ik gewoon naar de Mc Donalds of zo. Het wc papier hier is wel aangenamer dan in Japan. Het is hetzelfde type wc papier als in Belgie, terwijl het in Japan heel dun eenlaags wc papier was, wat niet altijd vrij handig is ;-)
- Uiteraard rijdt het hier vol met Hyundai's in plaats van Japanse auto's. De rijstijl van de Koreanen verschilt van die van de Japanners. Hier moet je soms echt wel uit je doppen kijken als voetganger, want velen tonen niet echt veel respect voor de voetganger en sommigen zijn echte wegpiraten. In Japan volgt iedereen mooi de regeltjes, wacht bijna iedereen tot het groen is om de straat over te steken en rijden ze ook niet rap. Een van de veiligste landen qua verkeer eigenlijk. In Korea zijn er twee soorten taxi's en de duurdere hebben een betere geschiedenis qua accidenten ;-) Taxi's zijn hier redelijk goedkoop, terwijl ze in Japan enorm duur zijn. In Japan staan de achteruitkijkspiegels van de taxi's vooraan op de auto, bijna boven de voorlichten en dragen de taxichauffeurs witte handschoentjes. In Korea staan de achteruitkijkspiegels van de taxi's op precies dezelfde plaats als bij de gewone auto's. In Japan wordt er links gereden, terwijl er in Korea gewoon rechts gereden wordt.
- De internetcafes in Korea zijn helemaal anders dan in Japan. In Japan krijg je in de meeste gratis een hele boel soorten frisdranken of soms zelfs ook softijs en moet je je bij velen lid maken. Over het algemeen zijn die plaatsen vrij rustig en kun je er een cabinetje huren en kun je er zelfs overnachten en een douche nemen. Ze heten manga kissa in Japan en hebben een uitgebreide bibliotheek met manga strips. In Korea zijn de internetcaffees veel goedkoper dan in Japan en heb je geen aparte kotjes en kun je er niet echt overnachten. In veel van die cafes is het erg luidruchtig, in het bijzonder als er kleine kinderen zitten te roepen terwijl ze computerspelletjes spelen. Computerspelletjes zijn razend populair in Korea en Korea is het land met het beste internet geworden sinds Starcraft uitgekomen is, omdat ze snelle verbindingen nodig hadden om dat spelletje te spelen. In Korea is het veel veel gemakkelijker om internet te vinden dan in Japan. In praktisch elke straat zie je een of meerdere borden met de letters "PC". Ik heb al gelezen dat Korea het meest bedraadde (qua internet) land ter wereld is. Je ziet ook dikwijls hier mensen op de metro televisie kijken op een klein schermpje (van hun gsm?) met een klein antennetje hierbij uitgerekt.
- De typische neonlichten in het straatbeeld 's nachts tref je zowel in Japan als in Zuid-Korea aan.
- Japan en Zuid-Korea hebben allebei een heel goed netwerk van publiek transport, waarbij het Zuid-Koreaanse publieke transport echter wel goedkoper is. Daarbij komt ook nog dat de lange afstandsbussen in Korea standaard veel comfortabeler zijn met veel beenruimte. Ik heb wel het gevoel dat in Japan de treinen nog een meer regelmatige service aanbieden dan in Korea, in de zin dat er meer treinen dagelijks rijden op een bepaald traject. Ik denk dat de bus relatief veel populairder tov de trein is in Korea dan in Japan... Ik geloof ook niet dat de metro's en treinen hier zo gechronometreerd zijn als in Japan, maar weet het niet zeker.
dinsdag 21 oktober 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
hey christoffel
over hangul kan ik wel iets zeggen ;D
is eigenlijk een alfabet zoals dat van ons, maar 26 verschillende tekens. Zeker geen 1000 he :)
Een reactie posten